Portal:Forside

Ukens artikkel (uke 39)

Rødkløver (Trifolium pratense) .
Rødkløver (Trifolium pratense) .

Rødkløver er en flerårig plante i kløverslekta som er vanlig i hele Norge. Den er også vanlig i hele Europa, og i andre deler av verden.

De trekoplete bladene, ofte med et lyst halvmåneformet merke, og den røde, runde blomsterstanden, er lett å kjenne igjen. Rødkløveren vokser vilt og finnes i flere variasjoner. En sjelden gang kan man finne «firkløver», ikke fordi den er veldig uvanlig, men heller fordi man ikke leter så nøye. Det som virkelig er mer sjelden, men like fullt mulig, er at man finner hvit rødkløver.

Fordi nektaren i blomsten er søt har den fått navn som sukkertopp, honningblomst og lignende. Den har en viktig historie som kulturplante, både fordi den er en nyttig fôrplante og fordi den har evnen til å tilføre jordsmonnet nitrogen, noe som har blitt benyttet i vekselbruk. ► Les mer her.


Dagens skandinaviske artikkel (dansk)

Sukhoj Su-27
Sukhoj Su-27

Sukhoj Su-27 er et to-motoret jagerfly med avanceret flyveteknik. Flyet blev udviklet i Sovjetunionen som et direkte modsvar til de store amerikanske fjerde-generations jagerfly. Su-27's primære rolle er som jagerfly til sikring af luftherredømme, men senere varianter kan udføre næste alle kampopgaver. Su-27 komplementerer den mindre MiG-29 og har samme funktion som det amerikanske modstykke F-15 Eagle. Su-27 blev taget i tjeneste i 1985.

Der er siden konstrueret en række varianter på grundlag af Su-27's design, alle med NATO-rappoteringsnavnet Flanker. Flanker-familien omfatter bl.a. en to-sædet altvejrsjager, der kan anvendes til angreb mod mål på jorden og havet; et hangarbaseret jagerfly; og den seneste og mest avancerede Su-35 'Flanker-E', optimeret til forsvar af luftrummet.

Su-27 fik ved sin introduktion ry for at være et særdeles manøvredygtigt fly, der på en lang række områder er ligeværdigt med eller overgår tilsvarende vestlige jagerfly. Su-27 er fortsat i tjeneste i Rusland og i andre lande. ► Læs mere

Arkiv · Dette er ukens artikkel på dansk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

Erja Lyytinen
Erja Lyytinen
  • Erja Lyytinen (født 1976, bildet) er en finsk vokalist, gitarist og låtskriver.
  • Santiago Peña (født 1978) har vært Paraguays president siden 15. august 2023.
  • Sheldon Glueck (1896–1980) gjorde banebrytende forskning om ungdomskriminalitet og medvirket ved Nürnbergprosessen.
  • Alaca Höyük i Çorum i Tyrkia har kulturminner fra en hettittisk bosetning.
  • Melsopp er en soppart i skivesoppordenen.
  • Randklev bru på Dovrebanen raste sammen under ekstremværet Hans.
  • Runge-Lenz-vektor benyttes i astronomien til å vise at bevegelsen til en planet er ellipseformet.
  • Peter M. Sivertsen (1891–1962) var en norsk-født forretningsmann som eide og drev fabrikken Globe Slicing Machine Co. i USA.

Søsterprosjekter

Wiki Baike utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary
Fri ordbok
Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote
Sitatsamling
Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity
Frie læringsressurser
MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Nylig avdøde

Stephen Ackles
Stephen Ackles

I dag

Den 28. september:

Modell av MF «Estonia»

Om Wikipedia

Wiki Baike er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 616 498 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

Språk
🔥 Top keywords: Portal ForsideHåvard RemSpesial:SøkOscar BobbDet Norske KartselskapetSimen RemSpesial:Siste endringerEmilie MehlGoogle OversetterErling Braut HaalandNorgeDen engelske ligacupenVågsbygdCarl XVI Gustav av SverigeCarles Puigdemont i CasamajóKevin LaurenOfotbanenTurid GunnesNagorno-KarabakhArmeniaGoogleErna SolbergNAVOsloWikibaike: Dagen i dagIslandFrank Kjosås27. septemberListe over norske politiske partierNorges fylkerIben AkerlieForræder (TV-serie)Jan MayenAltinnJaget (norsk realityserie)WokeOliver LovrenskiTV 2 DirekteJernfjelltunnelenRoger NilsenKjelsås FotballListe over landsnumre for telefonNord-NorgebanenGrefsen stadionDødsfall i 2023AserbajdsjanNicklas BendtnerTsjetsjeniaNorgesmesterskapet i fotball for mennNordlandsbanenRawa MajidSagaen om IsfolketSindre FinnesGudbrandsdalsostMick JaggerCristiano RonaldoGunhild Halle HaugenPeriodesystemetTrondheimMeråkerbanenMaud Angelica BehnJahn TeigenListe over elver i FinnmarkDrapet på Birgitte TengsTysk kakerlakkKataloghaiLars LenthNorgesmesterskapet i fotball for menn 2023The Rolling StonesBergenAlbert EinsteinNorges kommunerJulio KopsengDemokrati-indeksenUSASilvia av SverigeOle HøilandSofyan AmrabatFotballklubben Bodø/GlimtHøyreMosemosskorpionSelda EkizFinn.noListe over land etter arealKjelsåsStatens vegvesenKristoffer Olsen (skuespiller)Liste over nasjonale kjennetegn på kjøretøyDonald TrumpAlexandra JonerRogalandListe over hovedsteder etter landGunhild DahlbergKleopatraLionel MessiAndre verdenskrigElon MuskHjortelusflueMärtha Louise