Discord (software)

Instant messaging en VoIP-software

Discord is een VoIP-, instant messaging- en digitaal distributieplatform dat is ontworpen voor het creëren van online gemeenschappen. Gebruikers communiceren via spraakoproepen, video-oproepen, media en bestanden in privéchats of als onderdeel van gemeenschappen die servers worden genoemd (de Developer-documentatie beschrijft de servers als guilds). Servers zijn een verzameling van communicatiekanalen van online gemeenschappen die Discord gebruiken hiervoor.

Discord
Logo
OntwikkelaarDiscord Inc.
Uitgebracht13 mei 2015 (8 jaar)
Recentste versieAndroid: 159.10[1] Bewerken op Wikidata
(4 januari 2023)

iOS: 159.0[2] Bewerken op Wikidata
(6 januari 2023)
Linux: 0.0.22[3] Bewerken op Wikidata
(10 december 2022)
macOS: 0.0.270[4] Bewerken op Wikidata
(12 december 2022)
Windows: 1.0.9006[5] Bewerken op Wikidata
(22 augustus 2022)

Laatste bètaversieAndroid:
()

iOS:
()
Linux:
()
macOS:
()
Windows:
()

StatusActief
BesturingssysteemmacOS, Linux, iOS, Android, webbrowser, Microsoft Windows, Xbox
Geschreven inJavaScript, Elixir, Rust, Python, C++
Categoriechatsoftware, VoIP, instant messaging
Licentiepropriëtaire freeware
Website(en) Productpagina
Portaal  Portaalicoon  Informatica

Discord wordt ondersteund op Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS, Linux en in webbrowsers.

GeschiedenisBewerken

Discord is uitgebracht op 13 mei 2015. Het idee van Discord kwam van Jason Citron, die OpenFeint had opgericht, een sociaal gamingplatform voor mobiele games. Uiteindelijk verkocht hij OpenFeint aan GREE in 2011 voor $ 104 miljoen, waarmee hij Hammer & Chisel, een game-ontwikkelstudio, in 2012 oprichtte.

Hun oorspronkelijke product was Fates Forever, dat werd uitgebracht in 2014, waarvan Citron verwachtte dat het de eerste MOBA-game op mobiele platforms zou zijn. Hoewel Fates Forever vanwege de lage populariteit niet commercieel succesvol was, merkte Citron op dat zijn team problemen had met het delen van tactische plannen bij het spelen van andere representatieve spellen zoals Final Fantasy XIV en League of Legends om gameplay-concepten uit te werken, waarbij met name aandacht wordt besteed aan problemen van de huidige Voice-over-IP-opties die beschikbaar waren: sommige VoIP-opties zeiden dat spelers verschillende IP-adressen moesten delen om verbinding te maken, terwijl andere diensten zoals Skype of TeamSpeak veel computerbronnen gebruiken en bekend waren om veiligheidsproblemen. Dit zorgde ervoor dat de ontwikkelaars een chatdienst wilden ontwikkelen die veel vriendelijker was en gebruikmaakt van moderne technologie.

In september 2021 waren er ongeveer 350 miljoen geregistreerde gebruikers van de software en 150 miljoen actieve gebruikers.[6] In mei 2021 werd aangekondigd dat Sony en Discord gingen samenwerken om Discord in 2022 beschikbaar te krijgen voor de PlayStation 4 en 5.[7]

FunctiesBewerken

ServersBewerken

Discord maakt gebruik van guilds (door gebruikers ook wel "servers" genoemd) en kanalen vergelijkbaar met Internet Relay Chat (IRC). Een gebruiker kan een guild aanmaken op Discord, en heeft het beheer over zichtbaarheid en toegang. Vervolgens kunnen een of meer chat- en spraakkanalen worden gestart binnen Discord waarin men met elkaar kan chatten en videobellen. Videobellen en het delen van het scherm werden in 2017 toegevoegd,[8] waarop livestreaming in 2019 volgde.

Discord staat gebruikers ook toe persoonlijke berichten buiten servers te sturen.

KanalenBewerken

Kanalen kunnen ingesteld worden voor spraakoproepen en streaming of als berichtendienst en het delen van bestanden. De zichtbaarheid en toegang tot bepaalde kanalen kunnen worden aangepast. Tekstkanalen ondersteunen ook opmaakfuncties, zoals cursief en lettergroottes, en het is ook mogelijk om gedeeltes met programmeercode in te voegen.

Discord kwam in augustus 2021 met Threads, een tekstkanaal waarmee men tekst automatisch kan later verdwijnen na een ingestelde periode. Dit was bedoeld om de communicatie binnen Servers te bevorderen.

PrivéberichtenBewerken

Met deze functie kunnen gebruikers directe berichten aan elkaar versturen, bestanden delen, voor het livestreamen van het beeldscherm, of om spraakoproepen te starten tussen maximaal 10 personen. Deze functie is vergelijkbaar met een tekstkanaal.

VideobellenBewerken

De functie videobellen en delen van het beeldscherm werd in oktober 2017 toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om privéoproepen te starten tussen maximaal 10 personen. Dit werd verhoogd naar 50 tijdens de SARS-CoV-2 pandemie door de toegenomen populariteit met als oorzaak de lockdowns.

De functie werd uitgebreid met het livestreamen van kanalen in servers in augustus 2019. De gebruiker kan kiezen om het gehele scherm te delen of alleen een specifiek programma. Discord gaf aan dat de functie is ontworpen voor kleine groepen en niet wil concurreren met grotere livestreamingdiensten.

BotsBewerken

Op Discord is het ook mogelijk om zogeheten bots toe te voegen. Met deze bots kunnen ontwikkelaars geautomatiseerde functies en opdrachten uitvoeren op een server. De bots zijn breed toepasbaar, zoals voor het modereren van een Discord-server en kleine spelletjes.

FilmBewerken

Discord heeft op 16 augustus 2021 een aankondiging gedaan over een korte film die ze gemaakt hebben, getiteld Discord - The Movie. Men vroeg aan meerdere gebruikers van het platform wat Discord voor hun betekent, met als uitkomst een bijna zes minuten durende video op het YouTube-kanaal van Discord. Deze video is na enige tijd op privé gezet[9] en is dus niet meer beschikbaar om te kijken op het officiële YouTube-kanaal.

AbonnementBewerken

In januari 2017 heeft Discord een eigen abonnementsdienst gelanceerd, genaamd Discord Nitro. Er zijn meerdere soorten Nitro: Nitro en Nitro Classic.[10]In oktober 2022 werd het Discord Nitro Classic-abonnement vervangen door een €2,99 Discord Nitro Basic abonnement, die een minder functies van de €9,99 Nitro bevat.

NitroBewerken

Nitro Basic is de goedkopere versie van de beëindigde Nitro Classic. De functies zijn hetzelfde gebleven, waaronder het gebruik van emoji's, bewegende avatars, grotere uploads en meer achtergronden.

Discord Nitro is de andere versie van Nitro met onder meer mogelijkheden voor grotere uploads, hd-video, langere berichten, deelname aan meer servers, uitbreiding van achtergronden en het gebruik van meerdere profielen.

TriviaBewerken

  • De mascotte van Discord heet Wumpus.
  • Clyde is de naam van het Discord-logo.
  • De app/website ging bijna online met de naam Bonfire, voordat het hernoemd werd naar Discord.
  • Discord heeft verschillende easter-eggs op het platform geplaatst.[11]

Externe linkBewerken

Zie de categorie Discord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
🔥 Top keywords: HoofdpaginaSpeciaal:ZoekenPier Eringa (1961)Special:MyPage/zeusmodepreferences.jsBas Muijs (acteur)Klaas HofstraRosanne HertzbergerRoger VangheluweCampi FlegreiReiky de ValkAant Jelle SoepboerGoogle LLCOogappelsGodfried DanneelsNicolien van Vroonhoven-KokDavid McCallumSantiago GiménezIne BeyenLouisa JanssenDafne SchippersAFC AjaxMoord op Karel Van NoppenJanne DesmetNederlandSpeciaal:RecenteWijzigingenErwin OlafSihame El KaouakibiDe KlassiekerNieuw Sociaal ContractPieter OmtzigtCarry SleeSven MislintatKane (band)Nagorno-Karabach27 septemberMarco BorsatoAnna GimbrèreDinand WoesthoffMaurice SteijnVPROTweede Kamerverkiezingen 2023/PeilingenDilan Yeşilgöz-ZegeriusFeyenoordLijst van topscorers Eredivisie (mannenvoetbal)Shinji OnoRenate JansenArmeniëLijst van personen overleden in september 2023Johan BonnyUser:Mbch331/NuwegGuusje NederhorstAzerbeidzjanLandloperMax VerstappenLuuk de JongBernard TapieSteven BerghuisBaldrs DraumarChatGPTDuitsland 3Jan van HalstAd Visser (presentator)Branco van den BoomenRobert OppenheimerSupervulkaanJean-Pierre Van RossemKasper van der LaanNederlandse Omroep StichtingAbdij Sint-Pieter te SolesmesLeopold III van BelgiëEredivisie (mannenvoetbal)Jason Bourne (film)Tweede Kamerverkiezingen 2023/Kandidatenlijst/Nieuw Sociaal ContractLijst van landnummers in de telefonie op nummervolgordePSV (voetbalclub)BelgiëCarles PuigdemontMarco SchuitmakerSerge PauwelsMedisch Centrum WestNapoleon BonaparteHerman van der ZandtJozef De KeselAli BEdwin RuttenEFL CupJan Peter PellemansEerste WereldoorlogRik DevilléLijst van landcodes voor voertuigenSBV VitesseRichard WintersBand of Brothers (televisieserie)FC TwenteBrigitte BardotAmsterdamArjen van VeelenCristiano RonaldoArne Slot