Nem fenyegetett faj

IUCN-kategória

Nem fenyegetettnek nevezzük azokat a élőlényfajokat, illetve alfajokat, amelyeket nem fenyeget a kihalás veszélye, és ez a közeljövőben sem várható.

Az ilyen fajokat, alfajokat a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája a Nem fenyegetett (Least Concern) kategóriába sorolja, rövidítése LC.

A Vörös Lista a kategóriát a következőképpen határozza meg:

„Egy taxon »Nem fenyegetett«, ha a vizsgálatok alapján nem sorolható a »Súlyosan veszélyeztetett«, a »Veszélyeztetett«, a »Sebezhető« vagy a »Mérsékelten fenyegetett« kategóriák egyikébe sem. Széles körben elterjedt és nagy egyedszámú taxonok tartoznak a kategóriába.”

– IUCN, Red List Categories and Criteria version 3.1[1]

A Vörös Lista nem tartalmazza az összes fajt, amelyet nem fenyeget a kihalás. Az olyan fajokat, amelyek olyannyira távol állnak a kihalástól, hogy a Vörös Listán nem szerepelnek, gyakran közönségesnek nevezik.

Jegyzetekszerkesztés

🔥 Top keywords: KezdőlapHenry KissingerSpeciális:KeresésStefanovics AngélaFacebookZámbó JimmyAz Árulók – Gyilkosság a kastélybanÓnos eső2023-as női kézilabda-világbajnokságA KirálySzervét TiborBodrogi GyulaI. Napóleon francia császárKonklávéSemmelweis IgnácBajomi Nagy GyörgyNovember 30.Speciális:Friss változtatásokFK ČukaričkiAdventMagyarországMikulásRippel fivérekAndrás-napCayenne-borsKótai MihályShane MacGowanSzalay BenceBudapestMohai Tamás (színművész)Malgot IstvánNádasdladány2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságSzkítákAndrás apostolNádai AnikóCarles PuigdemontHalálozások 2023-banXHamsterRobert OppenheimerBernd StorckRostás DorinaMagyar névnapok listája dátum szerintRácz Jenő (szakács)AndrásPetőfi SándorAzahriahSzoboszlai DominikOrda (sajtféleség)HonfoglalásFájl:RTL+ logo.svgKarácsonyAmandla StenbergEMeRTon-díjMagyar ábécéElek János (újságíró)Nádasdy-kastély (Nádasdladány)Első világháborúHáfra MariII. Erzsébet brit királynőDecember 1.Jimmy CarterMolnár Csilla (szépségkirálynő)Tóth VeraMagyarország vármegyéi (2023–)Köllő BabettMásodik világháborúAz Európai Unió tagállamaiRendfokozatLeblanc GyőzőRékasi ZsigmondPolgár ÁrpádWatergate-botrányRipli ZsuzsannaLeskovacKarsai DánielCristiano RonaldoI. Mátyás magyar királyStephen HawkingÁrpa AttilaPaul WalkerFarm VIPAmerikai Egyesült ÁllamokIzraelMédiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő AlapRichard NixonAngol rendhagyó igék listájaSemmelweis (film, 2023)Az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek listájaAdventi koszorúEsztergályos CecíliaArany János (költő)Viktor GyökeresAdolf HitlerOrbán ViktorAdy EndreJózsef AttilaKémiai elemek periódusos rendszereOrszághívószámok listája