Vasil Bıkau

Sovyet ve Beyaz Rus öykü yazarı

Vasil Uladzimiraviç Bıkau (BelarusçaВасіль Уладзіміравіч Быкаў, RusçaВасилий Владимирович Быков, Vasili Bıkov da denir) (19 Haziran 1924, Vitebsk'e bağlı Çerenovşina Köyü - 22 Haziran 2003, Minsk). Beyaz Rus öykü yazarı.

Vasil Bıkau, Romanya'da

Bıkau bir köylü ailesinde dünyaya geldi. Köy okulunu bitirdikten sonra Vitebsk'te sanat okuluna girdi. Sovyetler Birliği II. Dünya Savaşı'na girince eğitimini bıraktı ve gönüllü olarak cepheye gitti. Savaşın sonunu Avusturya'da gördü. On yıl daha subay olarak orduda görev yapmaya devam etti.

Yazın hayatıdeğiştir

Savaş Bıkau'nun kişiliğinin biçimlenişinde büyük rol oynadı ve yapıtlarının temel konusu oldu. 1955 yılında basılan ilk öyküleri Beyaz Rus dilindeydi ve olaylar cephede geçiyordu. Yazar, 1962'de Beyaz Rus dilinde yazılan ve Rusçaya çevirilen Üçüncü Fişek (Rusça: Третья ракета) adlı romanıyla üne kavuştu.

Bıkau'nun en çok tercih ettiği tür uzun öyküdür (Rusça: повесть). Bu öyküler genellikle savaşın gerilimli ortamında çözülen bir ahlaki ya da duygusal problemi ele alırlar. Birçok öyküsünde olaylar işgal altındaki bölgelerde gerçekleşir ve ihanet temasını işler.1942'nin işgal altındaki Belarus'unda geçen Gitmek ve Dönmemek (Rusça: Пойти и не вернуться ) adlı öyküsü yazar tarafından oyunlaştırıldı ve hem Rusya'da hem de Belarus'ta defalarca sahnelendi.

Bıkau yazdığı öykülerle 1974 yılında Sovyetler Birliği Devlet Ödülü'nü aldı. 1970-1980 yılları arasında Sovyet Yazarlar Birliği'nde yöneticilik yaptı. Birçok eleştirmen tarafından yapıtları Rus edebiyatının ayrılmaz bir parçası sayılmaktadır.

Türkçede Bıkaudeğiştir

Bıkau'nun çeşitli dillerden dilimize çevrilmiş üç yapıtı bulunmaktadır. Alplerin Türküsü (Альпийская баллада), 1974 yılında Nejat Çetinok çevirisiyle Koza Yayınları'ndan; Darağacı (Сотников), 1980'de Metin Alemdar çevirisiyle Yar Yayınları'ndan çıkmıştır. Üçüncü Fişek öyküsü yine Çetinok tarafından Fransızcasından Türkçeye kazandırılmıştır.

Bu üç eserin de ortak arka planı 2. Dünya Savaşı'dır. İki başkahramandan oluşan yapı bu kitapların diğer bir ortak noktasıdır.

Kaynakçadeğiştir

Dış bağlantılardeğiştir

🔥 Top keywords: Anasayfa2024 Türkiye yerel seçimleri için yapılan anketlerÖzel:AraII. MehmedFacebookYouTubeKadir İnanır2024 Türkiye yerel seçimleriII. MuradOsmanlı padişahları listesiTürkiyeMurat KurumRamazan BayramıRecep Tayyip ErdoğanBahar (dizi)2019 Türkiye yerel seçimleri2024 Avrupa Futbol ŞampiyonasıKadir GecesiEkrem İmamoğluMustafa Kemal AtatürkMynetMuhammedOrhan GaziTürkiye millî futbol takımıJülide KuralBarış BoyunTurgut AltınokYeniden Refah PartisiOsmanlı İmparatorluğuAtatürk İlkeleriOrganelDemet EvgarInstagramCumhuriyet Halk PartisiHüma HatunKaragöz ve HacivatLozan AntlaşmasıAdalet ve Kalkınma PartisiBurçlar2023 Türkiye genel seçimleriÜlkeler listesiII. BayezidMusaKavimler GöçüVikipedi:Vikibahar 2024Osman Gaziİstanbul belediye başkanları listesiYunus Emreİslam'ın beş şartıHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiÜmit ÖzdağKaramanoğulları BeyliğiI. SelimI. KleopatraI. SüleymanTürkiye'nin illeriAlâeddin Bey (Osman Gazi'nin oğlu)Nüfusuna göre Türkiye'nin illeriCristiano RonaldoSurvivor 2024: All StarMuhsin YazıcıoğluCumhuriyetGibi bölümleri listesiAydın AyaydınİstanbulAhmet Mahmut ÜnlüNecmettin ErbakanII. Dünya SavaşıI. Gülbahar Hatun27 MartTürkiye cumhurbaşkanları listesiPaskalyaMilliyet (gazete)Milliyetçi Hareket PartisiGülşah Hatunİsmailağa CemaatiAyasofyaToprak RazgatlıoğluTürkiye'deki siyasi partiler listesiİstanbul'da 2024 Türkiye yerel seçimleriTürkiye İş BankasıHamza DağFatih ErbakanI. Muradİsmail Özdağlarİstanbul'da Mart 2019 Türkiye yerel seçimleriİstanbul'un FethiDevrim (otomobil)IV. MuradBuğra GülsoyUğur YücelDevalüasyonÇinEcem ÖzkayaDünya Tiyatro GünüÇanakkale Savaşıİzmir İktisat KongresiI. MehmedHakan Fidan