Trelandspunkt

Ett trelandspunkt är en plats där tre länders gränser möts. Det finns 176 sådana punkter på fast mark i världen.[1] De är ofta särskilt markerade med större gränsstenar. Utöver dessa punkter finns även punkter i hav och större sjöar där flera länders territorialvatten gränsar till varandra, men dessa är sällan särskilt markerade.

Monument över trelandspunkten där Tyskland, Schweiz och Frankrike möts. Den egentliga gränspunkten är i floden Rhen.

Wiki SvenskaWiki DeutschWiki English Europa) har både EU (Finland) och Schengensamarbetet (Finland och Norge) en yttre gräns. Det är förbjudet att gå runt röset eftersom det är förbjudet att passera både Rysslands gräns och Schengengränsen annat än via en gränsövergång. Det finns ett fördrag mellan Ryssland och Norge, att Norge förbjuder all gränspassering (dryga böter) och bevakar gränsen via vakttorn (särskilt röset)[2].

I denna trelandspunkt möts tre olika tidszoner: centraleuropeisk tid (CET), östeuropeisk tid (EET) och moskvatid (MSK). Ryssland har numera normaltid året runt, och på vintern (då även Norge och Finland har normaltid) är tidsskillnaden mellan den norska och den ryska sidan av denna trelandspunkt två timmar. Intressant är också att området öster om punkten tillhör Norge, det västligaste av de tre länderna.

Wiki SvenskaWiki DeutschWiki English Andra världsdelar
  • ^ Norges Grensekommissær for den norsk-russiske grense Arkiverad 8 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  • ^ ”Den krökta bron ritar om kartan i södra Afrika”. DN.SE. 10 maj 2021. https://www.dn.se/varlden/den-krokta-bron-ritar-om-kartan-i-sodra-afrika/. Läst 22 maj 2021. 
  • 🔥 Top keywords:

    Trelandspunkt

    Ett trelandspunkt är en plats där tre länders gränser möts. Det finns 176 sådana punkter på fast mark i världen. De är ofta särskilt markerade med större gränsstenar. Utöver dessa punkter finns även punkter i hav och större sjöar där flera länders territorialvatten gränsar till varandra, men dessa är sällan särskilt markerade.