Главна страна

Сјајан чланак

Г протеин спрегнути рецептори

beta-1 adrenoceptor (cartoon) bound to isoprenaline

Г протеин спрегнути рецептори (GPCR), такође познати као седам-трансмембрански домен рецептори, 7ТМ рецептори, хептахеликсни рецептори, серпентински рецептори, и Г протеин-везани рецептори (ГПЛР), сачињавају велику протеинску фамилију трансмембранских рецептора који реагују на молекуле изван ћелије и активирају унутрашње путеве преноса сигнала. Крајњи резултат је ћелијски одговор. Г протеин спрегнути рецептори су присутни само код еукариота, што обухвата квасац, хоанофлагелате, и животиње. Лиганди који се везују и активирају ове рецепторе су: на светлост сензитивна једињења, мириси, феромони, хормони, и неуротрансмитери. Они варирају по величини од малих молекула до пептида, и до великих протеина. Г протеин спрегнути рецептори имају учешћа у многим болестима, и стога су биолошка мета за преко 30% свих модерних лекова.

Постоје два основна начина преноса сигнала посредством Г протеин спрегнутих рецептора: cAMP сигнални пут и фосфатидилинозитолни сигнални пут. Кад се лиганд веже за GPCR, он изазива конформациону промену рецептора, што омогућава рецептору да делује као фактор размене гуанин нуклеотида (GEF). Након везивања лиганда, GPCR може да активира везани Г-протеин путем замене за њега везаног GDP-а са GTP-ом. Г протеинска α подјединица, заједно са везаним GTP-ом, се тада може дисоцирати од β и γ подјединица и формирати интеракције са интраћелијским сигналним протеинима, или директно са циљним функционалним протеинима, зависно од типа α подјединице (Gαс, Gαi/o, Gαq/11, Gα12/13).

Добар чланак

Општина Штрпце

Грб општине Штрпце

Општина Штрпце (алб. Komuna e Shtërpces) налази се на крајњем југу Србије, на граници са Северном Македонијом. Површина општине је око 248 km². Обухвата територију од шеснаест села Сиринићке жупе. Седиште општине је истоимено место Штрпце. Општина Штрпце је постојала до 1965. године када је укинута, а поново је формирана 1988. године издвајањем насеља из тадашње општине Урошевац (Сл. лист САП Косова; 05/88).

На западу општине извире река Лепенац. На Шар планини се налази познати ски-центар „Брезовица“, а ту је и један од пет националних паркова у Републици Србији, Национални парк Шар-планина. Општина Штрпце се великим делом поклапа са границама Сиринићке жупе. Општина Штрпце је формирана 10. августа 1988. године након што је укинута 31. децембра 1965. и обухвата површину од 247,36 km². Територија општине налази се у јужном делу Србије, у аутономној покрајини Косову и Метохији.

Изабрани списак

Дискографија Мака Милера

Милер током наступа у Лондону 2013. године

Амерички репер, певач, текстописац и музички продуцент Мак Милер објавио је пет студијских албума, два ЕП-а, два албума уживо, тринаест микстејпова, четрдесет синглова (тринаест као главни извођач) и шездесет и један музички спот. Милер је каријеру започео 2007. године као члан хип-хоп групе The Ill Spoken пре него што се одлучио за соло каријеру.

Након објављивања неколико соло микстејпова, Милер је потписао уговор са независном издавачком кућом Рострум рекордс, 2010. године. Његов први ЕП On and On and Beyond објављен је у марту 2011. године и нашао се на 55. месту америчке листе Билборд 200. Милеров сингл Donald Trump са микстејпа Best Day Ever, постао је његов први сингл који се нашао на некој листи, а био је 75. на листи Билборд хот 100 и добио je златни сертификат од стране Америчког удружења дискографских кућа.

Недавни догађаји

Вести

Ђанине Ањез
На данашњи дан

28. јун

Бој на Косову, слика Адама Стефановића
Занимљивости

Да ли сте знали

Дарије I

Изабрана слика

Црква Покрова Пресвете Богородице у граду Маријупољу. То је једина грађевина у Маријупољу која је остала готово нетакнута током борби за град које су се водиле између руских и украјинских снага од фебруара до маја 2022. године.
Црква Покрова Пресвете Богородице у граду Маријупољу. То је једина грађевина у Маријупољу која је остала готово нетакнута током борби за град које су се водиле између руских и украјинских снага од фебруара до маја 2022. године.

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Првобитна верзија започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године. Тренутно Википедија има више од 59 милиона чланака на 309 језика, од којих је преко 660.000 на српском језику.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ или да се обратите свом ментору.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 308.132 корисника отворила налог, а од тога је 815 активно. Сви уредници су волонтери који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина. Посетите Радионицу и сазнајте како и ви можете помоћи.

Дискусије и коментари о садржају чланака су добродошли. Странице за разговор користе се за размену мишљења и указивање на грешке како би се постојећи чланци побољшали и употпунили.

Језик

Главна страна

слободну енциклопедију коју свако може да уређује.