Vannforurensning

Vannforurensning er en mengde ulike påvirkninger av vann som innsjøer, elver, hav og grunnvann som skyldes menneskelig aktivitet, og som fører til at vannet ikke lenger kan brukes til sitt formål.

Kloakk og industriavfall strømmer inn i USA fra Mexico idet New River (California) passerer fra Mexicali, Baja California til Calexico, California

Økning i tilførselen av næringsstoffer kan føre til eutrofiering. Organisk avfall som kloakk gir høyt oksygenbehov for mottakervannet som fører til oksygenmangel med potensielt alvorlige følger for hele økosystemet. Industri slipper ut ulike forurensninger i sitt avløpsvann inkludert tungmetaller, resin pellets, organiske toksiner, olje, næringsstoffer og faste stoffer. Utslipp kan også ha temperatureffekter, spesielt de fra kraftverk, og disse reduserer også oksygeninnholdet i vannet. Silt-førende avløp fra mange virksomheter som byggeplasser, avskogning og landbruk kan hindre tilgang av sollys gjennom vannsøylen, begrenser fotosynthese og medføre mudring av innsjø eller elvebunn og dermed ødelegge økosystemer.

Forurensninger i omfatter et vidt spektrum av kjemikalier, patogener og fysikalskkjemiske eller miljømessige forandringer. Mange av de kjemiske substansene er giftige. Patogener kan produsere vannbårne sykdommer i enten mennesker eller dyr. Forandring av vanns fysikalske kjemi omfatter pH, elektrisk konduktivitet, temperatur og eutrofisering. Eutrofisering er fertilisering av overflatevann av næringsstoffer som tidligere var i underskudd. Selv kommunal vanntilførsel i høyt utviklede land kan innebære helserisiko. Vannforurensning er et stort problem i global målestokk. Det har vært foreslått at det er hovedårsak til død og sykdom i verden,[1][2] og at det er årsak til død for mer enn 14000 mennesker daglig.[2]

Referanserrediger

  1. ^ Pink, Daniel H. (19. april 2006). «Investing in Tomorrow's Liquid Gold». Yahoo. 
  2. ^ a b West, Larry (26. mars 2006). «World Water Day: A Billion People Worldwide Lack Safe Drinking Water». About. Arkivert fra originalen 27. desember 2016. Besøkt 13. oktober 2007. 

Eksterne lenkerrediger