צהבת

תסמין רפואי

צהבת (בלועזית: jaundice) היא מצב שבו שוקע צבען (פיגמנט) צהוב בשם בילירובין ברקמות. צבען זה נוצר בגוף באופן טבעי בעת פירוק חלבוני המוגלובין ומיוגלובין ובאופן טבעי הוא מפורק ומסולק מהגוף. מצב של צהבת מתרחש בשני מנגנונים אפשריים: עודף יצור של בילירובין או חסר בפינויו מן הגוף. צהבת אינה מחלה אלא סימן, שיכול להתלוות למחלות רבות, כגון צהבת ילודים או דלקת כבד נגיפית (הפטיטיס ויראלית).

צהבת
עיניים בגוון צהוב אצל אדם שאובחן כחולה צהבת
עיניים בגוון צהוב אצל אדם שאובחן כחולה צהבת
תחוםרפואה פנימית עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים ומאגרי מידע
MeSHD007565
סיווגים
ICD-10R17 עריכת הנתון בוויקינתונים
ICD-11ME10.1 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אבחוןעריכה

במצב של צהבת ניתן יהיה להבחין בבדיקת נוזל הדם (סרום) בריכוז גבוה של בילירובין (מדד תקין: 5.2 - 3.2 mMol/L).

סיווג של סוגי צהבתעריכה

סוגי הצהבת מסווגים על פי הסיבה שגרמה לעודף הבילירובין.

עודף ביצור בילירוביןעריכה

זוהי סיבה בעלת שכיחות נמוכה יחסית לצהבת. היא מתרחשת בעיקר באנמיות המוליטיות ובמספר תסמונות תורשתיות, ויכולה לנבוע גם משימוש בתרופות מסוימות כמו Rifampicin.

חסר בפינוי בילירוביןעריכה

זוהי הסיבה השכיחה ביותר. יכולה לנבוע מפגיעה בתאי הכבד עצמם (אז תאי הכבד לא יהיו מסוגלים לפנות את הבילירובין מהדם, מפני שמספרם מועט או תפקודם מופרע) או מפגיעה בצינורות המרה המובילה לחסימה (אז תאי הכבד מפנים את הבילירובין כראוי, אולם המרה אינו יכולה לזרום ולכן הבילירובין דולף בחזרה לדם). גורמים רבים מביאים לפגיעה משולבת, ושפגיעה חסימתית למשך זמן תביא לפגיעה תאית, משום שהמרה מכילה חומרים הרעילים לתאי הכבד.

צהבת ילודיםעריכה

הגוף מפרק חלבוני ההמוגלובין שיצאו מכלל פעולה לבילירובין. על פי רוב חלבונים כאלה הם חלבונים שיש בהם תקלה נקודתית. אולם, אצל תינוק בן יום[1] יש צורך להחליף את כל חלבוני ההמוגלובין משום שההמוגלובין של העובר שונה מההמוגלובין של בוגר (סוג ההמוגלובין השונה מאפשר העברה יעילה יותר של חמצן מהאם לעובר). צהבת ילודים נוצרת משום שהכבד של התינוק לא עומד בעומס העבודה של סילוק הבילירובין מהגוף.

פגיעה תאית (Hepatocellular Injury)עריכה

פגיעה חסימתית (Cholestatic Injury)עריכה

מחולקת על פי מיקום החסימה ביחס לכבד.

  • חסימה תוך-כבדית - חסימה של צינורות המרה הקטנים הנמצאים בתוך הכבד.
  • חסימה חוץ-כבדית - חסימה של צינורות המרה הגדולים או של צינור המרה, הנמצאים מחוץ לכבד
    • על רקע של גידולים
    • על רקע לא-גידולי:
      • אבני מרה (זוהי סיבה שכיחה ביותר לחסימה חוץ-כבדית)
      • דלקת לבלב כרונית
      • דלקת ראשונית צלקתית של דרכי מרה (Primary Sclerosing Cholangitis) - מחלה אוטו-אימונית

צהבת בחיות מחמדעריכה

צהבת בחיות מחמד עשויה להיות תסמין של אנמיה המוליטית, שיכולה להיגרם על ידי גידולים בטחול או בכבד, טראומות גופניות, הפרעות מערכת החיסון, זיהומים, הרעלות או על רקע פגם גנטי.דוגמה למחלות הנגרמות על ידי טפילים המלוות בצהבת: בכלבים קדחת קרציות (Babesia Canis), ובחתולים Mycoplasma haemofelis.

ראו גםעריכה

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שולייםעריכה

  1. ^ צהבת בתינוקות רכים, באתר איך גדלת, ‏2016-09-22

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

🔥 Top keywords: עמוד ראשימיוחד:חיפושדניאל כהנמןמלחמת חרבות ברזלדג-חרבעין קנייאמגי טביבימיוחד:שינויים אחרוניםפייסבוקטעמי המקראהצבי (סדרה ישראלית)ישראלששון איפרם שאולוביאיר לפידאברהם גרוסמןעידן עמדידרגות צה"למרואן עיסאיוטיובקרני פרההפליליסטיותירושליםבנימין נתניהוערוץ 7אליעזר בן-יהודהמיוחד:רשימת המעקבמתקפת הפתע על ישראל (2023)גולסטארעומר אדםליונל מסיארצות הבריתציפי ברנדגשר פרנסיס סקוט קיאיאן זירינגמדינות ארצות הבריתפסחדגל ארצות הבריתג'סטין ביבררמדאןפרשת צוחולי אהבה (סדרת טלוויזיה)מלחמת יום הכיפוריםמשהבראול סטארסחטיבת גבעתייצחק פינדרוסעמוס טברסקימיקי קאופמןיוסי בניוןלימור לבנתיעל שלביהפסחאג'ון קירביאן טריזמןאורי גורדיןכראמל (סדרת טלוויזיה)גלי בהרב-מיארהמלחמת לבנון השנייהמגילת אסתרחצבתאלברט איינשטייןדוד בן-גוריוןג'ו ליברמןרכבת ישראלחמאססוזנה פפיאןשגיאת כתיביניב פולישוקארץ נהדרת - דמויות27 במרץיורו 2024גלילה רון־פדר-עמיתשרה יפתחוק הגיוסמלחמת העצמאותאלפבית יווניבנימין זאב הרצלבית הספירלהתל אביבעשרת הדיברותדיבידנדיחיא סנווארנועם לוגסיבעיית שלושת הגופיםיזהר שיריצ'רד סרהגלגל המזלותשיחת משתמש:אגסיבעיית שלושת הגופים (סדרת טלוויזיה)דן שניידראמנדה ביינסהטבח בפסטיבל נובהמוקדמות מונדיאל 2026איתן כבלחזבאללהנווה יםהחטופים הישראלים ברצועת עזה במלחמת חרבות ברזלמדינות לפי אוכלוסייה, שטח, צפיפות, תמ"ג ופיתוח אנושידשן