طه حسین

زبان‌شناس، نویسنده، مترجم، و تاریخ‌نگار مصری

طه حسین (۱۴ نوامبر ۱۸۸۹ – ۲۸ اکتبر ۱۹۷۳) نویسنده، حافظ قرآن[۱] و سخنور مصری و از پیشگامان جنبش نوگرایی در مصر بود.

طه حسین
طه حسین
زادهٔ۱۴ نوامبر ۱۸۸۹
استان منیا، خدیونشین مصر
درگذشت۲۸ اکتبر ۱۹۷۳ (۸۳ سال)
قاهره، مصر
ملیتمصری
دورهفلسفه جدید نظریه ادبی
حیطهفلسفه مصری
مکتبنوگرایی، ادبیات عربی

زندگیویرایش

طاها در اثر عفونت چشم در سن سه سالگی نابینا شد. پس از درس گرفتن از یک آموزگار سنتی در جوانی راهی دانشگاه الازهر شد و در آنجا در رشته الهیات و ادبیات عرب به تحصیل پرداخت. او از محدودیت اندیشهٔ استادان خود در عذاب بود.

کار دانشگاهیویرایش

زمانی که دانشگاه ملی قاهره در سال ۱۹۰۸ تأسیس گشت، حسین با وجود نابینایی و تهیدستی، بزودی جایی برای خود در این دانشگاه باز کرد. او نخستین دانش‌آموختهٔ این دانشگاه بود که به دریافت دکترا نائل آمد. رسالهٔ دکترای وی دربارهٔ ابوالعلاء معری، شاعر شک‌گرای عرب بود. پس از آن در ۱۹۱۴ به سوربن رفت و در پاریس نیز در ۱۹۱۷ رسالهٔ دکترایی تحت عنوان «فلسفهٔ اجتماعی ابن‌خلدون» نگاشت. در بازگشت به مصر استاد ادبیات عرب و یکی از بنیادگذاران دانشگاه اسکندریه شد.طه حسین رمان‌ها و رساله‌های بسیاری نوشت ولی در غرب بیشتر بخاطر زندگینامه خودنوشته‌اش به نام آن روزها (به عربی: الايام) شهرت یافته‌است. حسین خدیو جم این کتاب را به فارسی برگردانده است.

او یکی از هواداران سرسخت انقلاب ۱۹۵۲ مصر بود و بر اهمیت آزاد و دموکراتیک بودن آموزش و تحصیل تأکید بسیار داشت. حسین در ۱۹۵۰ وزیر آموزش و پرورش مصر شد و در پی آن، حکومت جدید آموزش همگانی را برای همگان آزاد و رایگان کرد[۲] که این امر هنوز نیز جاری و ساری است.

طه حسین در سال ۱۹۲۶ در کتاب «فی الشعر الجاهلی» به‌طور تلویحی می‌گوید "از قرآن به عنوان منبع تاریخی عینی نمی‌توان استناد کرد. طبیعتاً این گفته‌ها خشم دانشگاه الازهر را برانگیخت. برخی مدعی شدند که طه حسین به اسلام توهین کرده‌است.

از دیگر آرای جنجالی او، زیر سؤال بردن اصالت بسیاری از اشعار کلاسیک عرب قبل از اسلام است. به اعتقاد طه حسین، آنچه به عنوان اشعار جاهلی (مانند معلقات سبع) باقی مانده، قابل اعتماد نیست و بعد از اسلام ساخته شده و به شعرای دوران جاهلی منسوب شده است.

جستارهای وابستهویرایش

پانویسویرایش

  1. گفت و شنود فلسفی در زندان ابوالعلاء معری، طه حسین، ترجمه حسین خدیو جم.
  2. "Ṭāhā Ḥusayn" (به انگلیسی). Encyclopædia Britannica. Retrieved 21 May 2014.

منابعویرایش

  • ویکی‌پدیای انگلیسی.
  • Gershoni, I.، J. Jankowski. (1987). Egypt, Islam, and the Arabs. Oxford: Oxford University Press.
  • Egypt: The Ramatan, Taha Hussein Museum, Cairo, Egypt

پیوند به بیرونویرایش

🔥 Top keywords: صفحهٔ اصلیسرین بدیعیویژه:جستجورده:پوزیشن‌های جنسیحمید صفتحسن صباحهفت سر اژدهادیجی‌کالازهرا شجاعیتمساح خونیروش‌های آمیزش جنسیدر چشم بادرضاشاهپرستو بخشیمحمدعلی فروغیزهرا داوودنژادآمیزش جنسی بدون دخولکاظم صدیقیرده:فیلم‌های درباره رابطه پدر و دخترمردان آهنینقمر در عقربجنگل پرتقالمایکل شوماخرمهران سماکمترجم گوگلآمیزش جنسیحشاشین (مجموعه تلویزیونی)رده:فیلم‌های درباره تن‌فروشیرده:فیلم‌های درباره تجاوز جنسیایرانجامیونگ گوفرامرز اصلانیفسیل (فیلم ۱۳۹۹)حشاشینمحمدرضا پهلویآمیزش جنسی دهانیقتل غزاله شکوربی‌بدنشاهدبازیخودارضاییرده:فیلم‌های شهوانی بر پایه کشورفرج‌لیسیاشغال ایران در جنگ جهانی دومسید علی خامنه‌ایرده:بازیگران زن فیلم‌های پورنو اهل ایالات متحده آمریکامیهمان (مجموعه تلویزیونی)گوگوشمرحله مقدماتی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶ (آسیا)لیونل مسیآمیزش جنسی مقعدیکیربه‌کیرمالیتخت جمشیدرده:فیلم‌های سکسی-کمدی آمریکاییآلت مردانههتل (فیلم ۱۴۰۲)زیرخاکی (مجموعه تلویزیونی)کریستیانو رونالدوانگشت کردنجنگ جهانی دومشمع‌کوب (پوزیشن سکس)کسقضیب‌لیسیهندجابهایدهرضا قراییرده:فیلم‌های شهوانی آمریکاییکوروش بزرگپژمان جمشیدیآزاده نامداریتری‌سامحدود ۸ صبحمقعدلیسیروح‌الله داداشیمحراب فاطمیرضا داوودنژادخانه به دوشلاپستانییکتا ناصرپوزیشن ۶۹کیرآندرتیکراعمال جنسی مردان مردآمیزگروه علی‌باباواژنارگاسمانزالآبله‌مرغاناحمد نخجوانپل فرانسیس اسکات کی (بالتیمور)پرونده:Pornhub-logo.svgنقش‌های جنسی همجنس‌گرایانآدولف هیتلراندازه آلت انسانبازیگر پورنوگرافیتهرانرها اعتمادیچهار قلتیم ملی فوتبال ایرانجام جهانی فوتبال ۲۰۲۶