Τριεθνές σημείο
Τριεθνές σημείο ονομάζεται κάθε γεωγραφικό σημείο στο οποίο τα σύνορα τριών χωρών συναντώνται.

Υπάρχουν περί τα 176 τριεθνή σημεία.[1] Σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται μέσα σε ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται στην ξηρά, τα σημεία αυτά σημαδεύονται συχνά από ορόσημα ή στήλες, και σε κάποιες περιπτώσεις από μεγαλύτερες δομές.
Συνήθως όσο περισσότερα γειτονικά κράτη έχει μια χώρα, τόσο περισσότερα τριεθνή σημεία διαθέτει. Η Κίνα, με 16 τριεθνή σημεία στα σύνορά της, και η Ρωσία (με 11 ως 14) έχουν τα περισσότερα. Ως προς την Ευρώπη, η χωρίς θαλάσσιες ακτές Αυστρία έχει 9 τριεθνή σημεία, μεταξύ των οποίων τα δύο με την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν. Νησιωτικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη μπορεί να έχουν τριεθνή σημεία στα χωρικά τους ύδατα. Μια χώρα που συνορεύει μόνο με μία άλλη, όπως η Πορτογαλία, η Δανία ή οι ΗΠΑ δεν έχει τριεθνή σημεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 τριεθνή σημεία, στα σύνορά της με Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Υπάρχει ένα μόνο τετραεθνές σημείο, και αυτό αμφισβητούμενο. Δεν υπάρχει πενταεθνές σημείο πουθενά στη Γη, μόνο σε εσωτερικά σύνορα, μεταξύ διοικητικών διαιρέσεων της ίδιας χώρας, αλλά οι εδαφικές διεκδικήσεις 6 κρατών στην Ανταρκτική συγκλίνουν σε ένα σημείο: στον Νότιο Πόλο.
Είναι συχνά παράνομη η διάσχιση εθνικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων ελέγχου και για τον λόγο αυτό είναι τυπικά παράνομο το να περπατά κάποιος γύρω από πολλά τριεθνή σημεία. Κράτη με καλές σχέσεις μεταξύ τους έχουν γενικά τα σημεία ελέγχου λίγο μετατεθειμένα από την αληθινή γραμμή των συνόρων, ώστε να επιτρέπουν στους τουρίστες να περπατούν γύρω από τα ορόσημα τριεθνών σημείων χωρίς να απασχολούν τις υπηρεσίες λαθρομετανάστευσης.


Παραδείγματα
Το εσβεσμένο ηφαίστειο Σαπαλέρι, ύψους 5653 μέτρων, αποτελεί με την κορυφή του το τριεθνές σημείο μεταξύ Αργεντινής, Βολιβίας και Χιλής.
Το τριεθνές Γερμανίας-Ολλανδίας-Βελγίου στο Φάλσερμπεργκ
Το Europadenkmal στα σύνορα Γερμανίας-Βελγίου-Λουξεμβούργου
Ο «Τριεθνής λιθοσωρός» στο τριεθνές Φινλανδίας-Νορβηγίας-Σουηδίας.
Το τριεθνές Ρωσίας-Νορβηγίας-Φινλανδίας
Το τριεθνές Ιταλίας, Σλοβενίας και Αυστρίας στο Άρνολντστάιν
Ορόσημο στο τριεθνές Τσεχίας (πλευρά προς τον θεατή), Αυστρίας και Γερμανίας
Το τριεθνές Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβακίας
Το τριεθνές Αυστρίας-Τσεχίας-Σλοβακίας στον ποταμό Μοράβα
Πινακίδα κοντά στο τριεθνές Σλοβακίας-Ουγγαρίας-Αυστρίας, στην πλευρά της Σλοβακίας.
Ορόσημο στο τριεθνές Πολωνίας (δεξιά), Σλοβακίας και Ουκρανίας (αριστερά)
Πέτρινο ορόσημο στο τριεθνές Βουλγαρίας (δεξιά), Ελλάδας (αριστερά) και Βόρειας Μακεδονίας, στην κορυφή Τούμπα του Μπέλλες
Το τριεθνές Γαλλίας-Ιταλίας-Ελβετίας στο Μον Ντολάν
Το νότιο από τα δύο τριεθνή Ελβετίας-Λίχτενσταϊν-Αυστρίας, στο Νάαφκοπφ.
Ορόσημο στο τριεθνές Βενεζουέλας-Βραζιλίας-Γουιάνας, στο όρος Ροράιμα
Ορόσημο στην αργεντινή πλευρά του τριεθνούς Αργεντινής-Βραζιλίας-Παραγουάης
Η τρίτη κορυφή του όρους Σαμπγίνγιο, τριεθνές σημείο της Ουγκάντας, της Ρουάντας και της Λ.Δ. του Κονγκό
Το τριεθνές Σλοβακίας-Αυστρίας-Ουγγαρίας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα