Βικιφθέγματα

Επικουρος

Το Βικιφθέγματα ή Wikiquote είναι μία διεθνής, ανοιχτού περιεχομένου, εξελιγμένη δια συνεργασίας βάση αποφθεγμάτων, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.wikiquote.org στο διαδίκτυο. Δημιουργείται και εξελίσσεται με τη συνεργασία εθελοντών βασιζόμενη στο λογισμικό βίκι, που σημαίνει ότι σελίδες μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Ιδρυτής του "Βικιφθέγματα" είναι ο Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί μέσω του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Wiki (Wikimedia Foundation).

Το σήμα του "Βικιφθέγματα"

ΙστορίαΕπεξεργασία

Είναι ένα αδελφικό έργο της Βικιπαίδεια, που ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου 2003 από πρόταση ανώνυμου χρήστη. Αρχικά είχε φιλοξενηθεί στην wikipedia της γλώσσας γουόλοφ, όμως στις 10 Ιουλίου δημιουργήθηκε το subdomain quote.wikipedia.org ειδικά για αυτό το εγχείρημα. Μέχρι το τέλος του μήνα, 31 Ιουλίου 2003, δημιουργήθηκαν 172 λήμματα, 10 ενεργοί χρήστες, και 48 εγγεγραμμένοι χρήστες. Ένα μήνα μετά, στις 31 Αυγούστου 2003, υπήρχαν 339 σελίδες, 18 ενεργοί χρήστες και 105 εγγεγραμμένοι χρήστες. Τα Βικιφθέγματα είχαν περίπου 2.500 άρθρα σε έξι γλώσσες τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά την κατοχύρωση του ονόματος wikiquote.org. Στη συνέχεια οι χρήστες που μιλούσαν άλλες γλώσσες ζήτησαν το δικό τους χώρο και έτσι δημιουργήθηκαν το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Ιταλικό και το Πολωνικό Βικιφθέγματα.

Το έργο του Βικιφθέγματα αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2004 υπήρχαν 15 γλώσσες,. Υπήρχαν σχεδόν 6.500 άρθρα συνολικά το Δεκέμβριο του 2004, ενώ στα τέλη Μαΐου 2005 τα άρθρα έφτασαν στις 14.000.

Αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο θεωρείται το Αγγλικό Βικιφθέγματα που περιλαμβάνει 5.464 άρθρα σύμφωνα με στατιστικά της τελευταίας ημέρας του 2005, ενώ ακολουθούν το Γερμανικό, το Γαλλικό, το Βουλγάρικο, το Πολωνικό, το Πορτογαλικό και το Ιταλικό, όλα με περισσότερα από 2.000 άρθρα. Στα τέλη του 2005 οι γλώσσες που αναπτύσσεται το Βικιφθέγματα έφτασαν στις 87.

ΧρονοδιάγραμμαΕπεξεργασία

Βικιφθέγματα στα ελληνικάΕπεξεργασία

Το ελληνικό τμήμα του Βικιφθέγματα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 [1]. Για σχεδόν ένα χρόνο δεν υπήρξε σημαντική κίνηση, αλλά τον Ιούνιο του 2005 δημιουργήθηκαν αρκετές σελίδες [2]. Ακολούθησε μια νέα στασιμότητα και μια περίοδος ελαφριάς ανόδου, με μια μεγάλη ανανέωση στα τέλη Δεκεμβρίου 2005 και αρχές Ιανουαρίου 2006. Μεγάλα "άλμα" έγινε και κατά τον μήνα Αύγουστο του 2009, οπότε οι σελίδες αυξήθηκαν από (περίπου) 800 σε 1000+ (στις 20.8.2009). Πλέον τα άρθρα - λήμματα έχουν ξεπεράσει (τον Νοέμβριο του 2009) τα 1100.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία


🔥 Top keywords: Αυτόλυκος ο ΠιτταναίοςΠύλη:ΚύριαΒαλτιμόρηFacebookΕιδικό:ΑναζήτησηΑυτόλυκος (μυθολογία)Μιχάλης ΧαραλαμπίδηςΓεωργίαYouTubeΕλληνική Επανάσταση του 1821Θεόδωρος ΚολοκοτρώνηςΒόρεια ΜακεδονίαΕλλάδαΜαρίνα ΑσλάνογλουΕθνική Ελλάδας (ποδόσφαιρο ανδρών)Γιώργος ΓιακουμάκηςΑδελφοί ΚατσάμπαΡόζαλιντ ΦράνκλινΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024ΚίναΑδελφοί ΤζαβάραΤάσος ΜπακασέταςFBΓιώργος ΦλωρίδηςΓκουστάβο ΠογέτΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2026Μαρίνα ΣάττιΕορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821ΘεσσαλονίκηΓεώργιος ΚαραϊσκάκηςΓιούλικα ΣκαφιδάΜπαταρία ιόντων λιθίουΔιαφορική διάγνωσηΠροτεσταντισμόςΛασκαρίνα ΜπουμπουλίναΛάζαρος ΡόταΑυστροουγγαρίαΕιδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές25 ΜαρτίουSkroutzΜαντώ ΜαυρογένουςΑγία Ρωμαϊκή ΑυτοκρατορίαΙωάννης ΚαποδίστριαςΠαπαφλέσσαςΠαγκόσμιες ημέρεςΎμνος εις την ΕλευθερίανΓιάννης ΚωνσταντέλιαςΑθανάσιος ΔιάκοςΤο ΒήμαΔιαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024ΜέριλαντΚώστας Αχ. ΚαραμανλήςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑλέξανδρος ο ΜέγαςΠρόταση δυσπιστίαςΔήμητρα ΜατσούκαΣύγκριαΒ΄ Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑθήναΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρουΠέτρος Σ. ΚόκκαληςΛουκία ΠαπαδάκηΜάκης ΒορίδηςΤσέτνικΓέφυρα Ρίου – ΑντιρρίουΝικηταράςInstagramΛαυρέντης ΜαχαιρίτσαςΤζορτζ ΜπάλντοκΚώστας ΚαραμανλήςΓιώργος Τζαβέλλας (ποδοσφαιριστής)Κυριακή προσευχήΓραμμή 3 (Μετρό Αθήνας)Ηνωμένο ΒασίλειοΟδυσσέας ΒλαχοδήμοςΚατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμόΧριστιανισμόςΡωσίαΕυρώπηΒαγγέλης ΜαρινάκηςΜίλι Μπόμπι ΜπράουνΚώστας ΦορτούνηςΚυκλάδεςΤο μετέωρο βήμα του πελαργούΑίγυπτοςΗνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΚατάλογος χωρώνΦωτεινή ΔάρραΚάκια ΑναλυτήΚαμπότζηΒουλή των ΕλλήνωνLidlΦιλική ΕταιρείαΛΑΡΚΟΣημαία της ΕλλάδαςΛιονέλ ΜέσιΛυδία η ΦιλιππησίαΔυτική Ρωμαϊκή ΑυτοκρατορίαΚώστας Λειβαδάς