Αλληγορικός μύθος

μυθοπλαστική ιστορία με ανθρωπόμορφους χαρακτήρες που καταλήγει σε ηθικό δίδαγμα

Ο αλληγορικός μύθος είναι λογοτεχνικό είδος που περιγράφει μια σύντομη αλληγορική ιστορία, σε πρόζα ή στίχο, που περιέχει ζώα, θρυλικά πλάσματα, φυτά, άψυχα αντικείμενα, ή δυνάμεις της φύσης που είναι ανθρωπόμορφα ή έχουν ανθρώπινες ιδιότητες (όπως η ικανότητα να μιλούν με ανθρώπινη γλώσσα) και που απεικονίζει ή οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο ηθικό δίδαγμα, η οποία μπορεί στο τέλος να προστεθεί ρητά ως ένα μεστό επίγραμμα.

Ένας μύθος διαφέρει από μια παραβολή στο ότι η τελευταία αποκλείει τα ζώα, τα φυτά, τα άψυχα αντικείμενα, και τις δυνάμεις της φύσης, ως υποκείμενα που αναλαμβάνουν την ομιλία ή άλλες δυνάμεις της ανθρωπότητας.

ΙστορίαΕπεξεργασία

"Το λιοντάρι και το ποντίκι" από ρωσικό βιβλίο με μύθους του Αισώπου, 1894

Ο μύθος είναι μία από τις πιο ισχυρές μορφές της λαϊκής λογοτεχνίας, με παγκόσμια εξάπλωση, όπως συμφωνούν σύγχρονοι ερευνητές,[1] λιγότερο μέσα από λογοτεχνικές ανθολογίες όσο μέσω της προφορικής μετάδοσης. Μύθοι μπορούν να βρεθούν στη λογοτεχνία σχεδόν σε κάθε χώρας.

Αισωπικά ή οι Μύθοι του ΑισώπουΕπεξεργασία

Το πολύπλευρο σώμα κειμένων που ονομάζεται Αισωπικά ή Μύθοι του Αισώπου περιλαμβάνει τους περισσότερο γνωστού δυτικού μύθους, που αποδίδονται στο θρυλικό Αίσωπο, που υποτίθεται ότι πρέπει να ήταν σκλάβος στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 550 π.Χ. Πολλοί γνωστοί μύθοι του Αισώπου περιλαμβάνουν "Το Κοράκι και η Στάμνα", "Η Χελώνα και ο Λαγός" και "Το Λιοντάρι και Το Ποντίκι". Στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή παιδεία, ο μύθος ήταν το πρώτο από τα προγυμνάσματα—ασκήσεις στην πεζογραφική σύνθεση και τη δημόσια ομιλία—όπου οι μαθητές καλούνταν να μάθουν μύθους, να τους αναπτύξουν, να εφεύρουν δικούς τους, και, τέλος, να τους χρησιμοποιήσουν ως πειστικά παραδείγματα σε ομιλίες. Η ανάγκη των εκπαιδευτικών να διδάσκουν και των μαθητών να μαθαίνουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα μύθων ως υλικό για τις απαγγελίες τους είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σε συλλογές, όπως αυτές του Αισώπου.

Αξιοσημείωτες συλλογές μύθωνΕπεξεργασία

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Enzyklopädie des Märchens (1977), see "Fabel", "Äsopica" etc.
🔥 Top keywords: Αυτόλυκος ο ΠιτταναίοςΠύλη:ΚύριαΒαλτιμόρηFacebookΕιδικό:ΑναζήτησηΑυτόλυκος (μυθολογία)Μιχάλης ΧαραλαμπίδηςΓεωργίαYouTubeΕλληνική Επανάσταση του 1821Θεόδωρος ΚολοκοτρώνηςΒόρεια ΜακεδονίαΕλλάδαΜαρίνα ΑσλάνογλουΕθνική Ελλάδας (ποδόσφαιρο ανδρών)Γιώργος ΓιακουμάκηςΑδελφοί ΚατσάμπαΡόζαλιντ ΦράνκλινΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024ΚίναΑδελφοί ΤζαβάραΤάσος ΜπακασέταςFBΓιώργος ΦλωρίδηςΓκουστάβο ΠογέτΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2026Μαρίνα ΣάττιΕορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821ΘεσσαλονίκηΓεώργιος ΚαραϊσκάκηςΓιούλικα ΣκαφιδάΜπαταρία ιόντων λιθίουΔιαφορική διάγνωσηΠροτεσταντισμόςΛασκαρίνα ΜπουμπουλίναΛάζαρος ΡόταΑυστροουγγαρίαΕιδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές25 ΜαρτίουSkroutzΜαντώ ΜαυρογένουςΑγία Ρωμαϊκή ΑυτοκρατορίαΙωάννης ΚαποδίστριαςΠαπαφλέσσαςΠαγκόσμιες ημέρεςΎμνος εις την ΕλευθερίανΓιάννης ΚωνσταντέλιαςΑθανάσιος ΔιάκοςΤο ΒήμαΔιαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024ΜέριλαντΚώστας Αχ. ΚαραμανλήςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑλέξανδρος ο ΜέγαςΠρόταση δυσπιστίαςΔήμητρα ΜατσούκαΣύγκριαΒ΄ Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑθήναΕυρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρουΠέτρος Σ. ΚόκκαληςΛουκία ΠαπαδάκηΜάκης ΒορίδηςΤσέτνικΓέφυρα Ρίου – ΑντιρρίουΝικηταράςInstagramΛαυρέντης ΜαχαιρίτσαςΤζορτζ ΜπάλντοκΚώστας ΚαραμανλήςΓιώργος Τζαβέλλας (ποδοσφαιριστής)Κυριακή προσευχήΓραμμή 3 (Μετρό Αθήνας)Ηνωμένο ΒασίλειοΟδυσσέας ΒλαχοδήμοςΚατάλογος χημικών στοιχείων κατά ατομικό αριθμόΧριστιανισμόςΡωσίαΕυρώπηΒαγγέλης ΜαρινάκηςΜίλι Μπόμπι ΜπράουνΚώστας ΦορτούνηςΚυκλάδεςΤο μετέωρο βήμα του πελαργούΑίγυπτοςΗνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΚατάλογος χωρώνΦωτεινή ΔάρραΚάκια ΑναλυτήΚαμπότζηΒουλή των ΕλλήνωνLidlΦιλική ΕταιρείαΛΑΡΚΟΣημαία της ΕλλάδαςΛιονέλ ΜέσιΛυδία η ΦιλιππησίαΔυτική Ρωμαϊκή ΑυτοκρατορίαΚώστας Λειβαδάς