Tim Berners-Lee

Web-udvikler

Sir Timothy "Tim" John Berners-Lee (født 8. juni 1955 i London) anses for opfinderen af World Wide Web. Han er direktør for World Wide Web Consortium, der forestår den fortsatte udvikling.

Tim Berners-Lee

2014
Personlig information
FødtTimothy John Berners-Lee Rediger på Wikidata
8. juni 1955 (68 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
BopælConcord Rediger på Wikidata
FarConway Berners-Lee Rediger på Wikidata
MorMary Lee Woods Rediger på Wikidata
SøskendeMike Berners-Lee Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedEmanuel School (1969-1973),
Queen's College (1973-1976) Rediger på Wikidata
Medlem afRoyal Society (2001),
Association for Computing Machinery,
National Academy of Engineering,
National Academy of Sciences (fra 2009),
American Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
BeskæftigelseUniversitetsunderviser, fysiker, opfinder, programmør, web-udvikler, ingeniør, datalog Rediger på Wikidata
FagområdeInformationsteknologi, datalogi Rediger på Wikidata
Deltog iWorld Economic Forums årsmøde 2013,
World Economic Forum Årsmøde 2014,
World Economic Forum åresmøde 2015,
World Economic Forum årsmøde 2016,
World Economic Forum årsmøde 2017 med flere Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverWorld Wide Web Consortium, CERN (1980-1980, 1984-1994), Massachusetts Institute of Technology, Open Data Institute, Plessey (1976-1978), School of Electronics and Computer Science, University of Southampton Rediger på Wikidata
ArbejdsstedCERN Rediger på Wikidata
Kendte værkerwebserver, World Wide Web, semantisk web, WorldWideWeb, HTTP med flere Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserCharles Stark Draperpris (2007),
Officer of the Order of the British Empire (1997-2004),
Knight Commander of the Order of the British Empire (2004),
Lovelace-medaljen (2006),
Eduard-Rhein-Teknologipris (1998) med flere Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Tim Berners-Lees hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Baggrund og tidlig karriereredigér

Tim Berners-Lee er født i London som søn af Conway Berners-Lee og Mary Lee Woods. Begge hans forældre er matematikere og var med i det team, der byggede Manchester Mark II, en af de tidligste computere. De lærte Tim at bruge matematik overalt – også ved middagsbordet. Tim gik i Sheen Mount Primary School til han flyttede til Emanuel School i Wandsworth.

Han er uddannet på Queens College (Oxford University). Han byggede en computer med en loddekolbe, TTL gates, en M6800 processor og et gammelt fjernsyn. Tim og en kammerat blev nægtet adgang til universitets computere, da de var taget i hacking. Han arbejdede som programmør for Plessey Telecommunications Limited i 1976 og i 1978 for D.G. Nash Limited; her skrev han typesetting programmet og et operativsystem.

Sir Tim Berners Lee

World Wide Webredigér

Da han i 1980 var selvstændig konsulent ved CERN, foreslog han et projekt til udvikling af hypertekst for at understøtte informationsudveksling og opdatering blandt forskere. Samtidig konstruerede han prototypesystemet Enquire. Efter at have forladt CERN i 1980 arbejdede han ved John Pooles Image Computer Systems Ltd., men vendte tilbage til CERN i 1984. CERN var det største Internet knudepunkt i Europa, og Berners-Lee så en mulighed for at knytte hypertekst og internet sammen: "jeg skulle blot tage hypertekstideen og blande den med ideerne om transmissionsprotokol (TCP) og domænenavnesystemet og World Wide Web". Han skrev sit første oplæg i marts 1989, og i 1990 udarbejdede han og Robert Cailliau en revideret udgave, der godkendtes af Mike Sende.

Denne NeXT arbejdsstation (en NeXTcube) blev anvendt af Tim Berners-Lee som den første Webserver på World Wide Web.

Berners-Lee brugte de samme ideer, som lå bag Enquire, til at skabe World Wide Web til det udviklede han den første webbrowser og webeditor (WorldWideWeb udviklet på NeXTSTEP) og den første webserver httpd (Hypertext Transfer Protocol Daemon).

Den først Website var http:/info.cern.ch/[1], og den kom online den 6. august 1991. Den havde en forklaring på, hvad World Wide Web var, hvordan man kunne fat i en browser og hvordan en webserver kunne sættes op. Desuden havde Berners-Lee det første web-indeks, idet han førte en liste over andre web-sites.

I juni 1992 udgav Berners-Lee hvis ikke den første så en af de første populærvidenskabelige artikler om World Wide Web: "Electronic publishing and visions of hypertext", der blev udgivet i Physics World.[2]Samme måned havde The Economist en feature-artikel om blandt andet WWW.[3]

I 1994 grundlagde Berners-Lee World Wide Web Consortium (W3C) ved Massachusetts Institute of Technology. Det bestod af forskellige virksomheder, der arbejdede med udvikling af standarder og anbefalinger, der kunne forbedre webbets kvalitet.

Berners-Lee besluttede, at hans ideer skulle være frit tilgængelige, og at W3C standarderne skulle bygge på afgiftsfrie teknologier, så de nemt kunne anvendes af alle.

Referencerredigér

  1. ^ info.cern.ch
  2. ^ Tim Berners-Lee (juni 1992), "Electronic publishing and visions of hypertext", Physics World, 5 (6): 14-18, doi:10.1088/2058-7058/5/6/16Wikidata Q55693429
  3. ^ World-Wide Web Bibliography
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisningerredigér