Arno Allan Penzias

Físic estatunidenc

Arno Allan Penzias (Múnic, Alemanya 1933 - San Francisco, 22 de gener de 2024)[1] fou un astrònom i físic estatunidenc, d'origen alemany, guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1978.

Plantilla:Infotaula personaArno Allan Penzias

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 abril 1933 Modifica el valor a Wikidata
Múnic (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 gener 2024 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
San Francisco (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortmalaltia d'Alzheimer Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Colúmbia - Philosophiæ doctor
City College de Nova York - Graduat en Ciències
Brooklyn Technical High School Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiCharles Hard Townes Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFísica i cosmologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, físic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorBell Labs Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralPierre Encrenaz Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Kindertransport Modifica el valor a Wikidata
Premis


Musicbrainz: 35cd15b6-8f48-452a-931d-e4591d212860 Find a Grave: 263303053 Modifica el valor a Wikidata

Biografia

modifica

Va néixer el 26 d'abril de 1933 a la ciutat de Múnic. Als sis anys abandonà Alemanya mitjançant el Kindertransport, transport establert pel Regne Unit per evacuar els infants jueus durant el règim nazi. A l'arribada dels seus pares abandonà el Regne Unit i s'establí amb la seva família a Nova York el 1940.

L'any 1946 aconseguí la ciutadania nord-americana, estudià física a la Universitat de Colúmbia i el 1962 es doctorà en aquesta mateixa universitat.

Recerca científica

modifica

Inicià la seva recerca científica als Laboratoris Bell de Nova Jersey, al costat de Robert Woodrow Wilson, realitzant millores de funcionament sobre les antenes convencionals. El 1964 de forma accidental van trobar una font de soroll a l'atmosfera que no podien explicar. Després d'afinar la recepció de l'antena, el soroll va ser finalment identificat com una radiació còsmica de fons de microones o CMB. Aquesta troballa fou una confirmació inicial de la teoria del big-bang exposada per George Gamow.

El 1978 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, juntament amb Robert Woodrow Wilson, pel seu descobriment de la Radiació còsmica de fons. El premi fou compartit amb Piotr Leonídovitx Kapitsa, tot i que aquest per un treball diferent.

Referències

modifica
  1. Hafner, Katie «Arno A. Penzias, 90, Dies; Nobel Physicist Confirmed Big Bang Theory» (en anglès). The New York Times, 23-01-2024. ISSN: 0362-4331.

Enllaços externs

modifica
  • Pàgina de l'Institut Nobel, Premi Nobel de Física 1978 (anglès)
🔥 Top keywords: PortadaEspecial:CercaMayra Gómez KempViquipèdia:ContacteÀ Punt FMYouTubeCristòfor ColomEl paradís de les senyoresCatalanitat de Cristòfor ColomLa Oreja de Van GoghPaz VegaEspecial:Canvis recentsOriol Pla i SolinaRevolució FrancesaProvíncies de CatalunyaLaura Andrés CastellsLeire Martínez OtxoaNajwa Nimri UrrutikoetxeaMichelangelo BuonarrotiXavlegbmaofffassssitimiwoamndutroabcwapwaeiippohfffXNúria de Gispert i CatalàCapella SixtinaAmaia MonteroChristopher HogwoodEl turment i l'èxtasiJuli IIAnna Sahun i MartíUsuari Discussió:CentredanimalsAndrés FajngoldCarlemanyJoel Joan i JuvéNúria Gispert VilàBarcelonaComarques de CatalunyaMònica Glaenzel RibasTora blavaUsuari Discussió:Johan (WMF)/ArxiuElisenda CarodCastanyadaLluís Companys i JoverJaume el ConqueridorSoftcatalàFiga FlawasDavid Broncano AguileraAndrea Orlandi StabilinCatalunyaUn, dos, tres... responda otra vezSara Espígul i GinebraLlista de municipis de CatalunyaWhitney HoustonBeatriz VillacañasArmaCatalàApp StoreTaula periòdicaKiko LedgardEuropaEdat mitjanaEspanyaJordi Masquef i CreusLuis de la Fuente CastilloRicardo Gómez (actor)IslamTeresa de JesúsLuis Enrique Martínez GarcíaLaura Escanes EspinosaSegona Guerra MundialGoogle ChromeRovellóScratch (llenguatge de programació)Arma de focLínia evolutiva de CyndaquilLent de contacteNeolíticNaim DarrechiEl PetitetImperi CarolingiRamon LlullViquipèdia en catalàMiquel Martí i PolCarxoferaPebràsGuerra de Successió EspanyolaCèl·lulaNapoleó BonaparteImperi Romà d'OrientTirant lo BlancCom si fos ahirÈdafonCopa Amèrica de velaPaís ValenciàJustinià IQuimet PlaEl 47InternetRevolució IndustrialAntic RègimMario Alonso PuigPinetell